Close

Weekend Festival

Weekend Festival on kasvanut viime vuosina erääksi Suomen suurimmista festivaaleista. Viisi vuotta sitten ensimmäistä kertaa Espoossa järjestetty lähinnä elektroniseen tanssimusiikkiin keskittyvä festivaali on laajentunut nopeasti kattamaan useampia maita. Vuonna 2017 festivaali järjestettiin Helsingin lisäksi samanaikaisesti myös Pärnussa Virossa ja Tukholmassa Ruotsissa.

Tapahtumapaikka

Ensimmäinen Weekend Festival järjestettiin vuonna 2012 Espoossa sijaitsevalla suositulla Luukin ulkoilualueella. Tapahtuma keräsi suuren suosion ja aiheutti pahan liikenneruuhkan Luukkiin johtaville ajoväylille. Nuorta festivaalia kritisoitiin ruuhkien lisäksi myös vesipisteiden ja bajamajojen määrästä alueella.

Vuonna 2013 tapahtuma siirrettiin Helsingin Kyläsaareen. Alue oli ollut konsertinjärjestäjien käytössä jo aiemmin, kun Kalasataman festivaalialueella oli järjestetty muun muassa Sonisphere-festivaali sekä suuria konsertteja. Hyvät kulkuyhteydet ja keskeinen sijainti sallivat festivaalin kasvattamisen edellisvuodesta, ja vuonna 2013 tapahtumassa soitettiin musiikkia neljältä lavalta, Weekend Stagelta, NRJ Stagelta, Future Stagelta ja Galaxy Stagelta. Aiempana vuonna käytössä oli varsinaisen NRJ Stage -päälavan lisäksi telttalava ja DJ-lava.

Festivaali on jatkanut samalla paikalla Helsingin Kyläsaaressa vuoden 2013 jälkeen, vaikkakin tapahtumajärjestäjä on epäillyt julkisuudessa festivaalin jatkoa kyseisessä sijainnissa. Syynä tähän on alueelle suunnitteilla olevat rakennukset. Ulkomaille festivaali laajentui ensimmäistä kertaa elokuussa 2015, jolloin se järjestettiin samaan aikaan Suomen tapahtuman kanssa Viron Pärnussa. Seuraavana vuonna laajentumista jatkettiin, ja Weekend Festival järjestettiin ensimmäistä kertaa samanaikaisesti kolmessa eri kaupungissa, Helsingissä, Pärnussa ja Tukholmassa. Vuonna 2017 jo kuudetta kertaa järjestetty festivaali keräsi Helsingin Kyläsaareen kahtena tapahtumapäivänään yhteensä noin 60 000 vierasta.

Esiintyjät

Weekend Festival on profiloitunut nuoremman festivaalikansan tapahtumaksi, jossa nuoret kokoontuvat viettämään kesän viimeisimpiä viikonloppubileitä yhteen bassovoittoisen elektronisen tanssimusiikin ja värikkään valoshow’n merkeissä. Festivaalin esiintyjälista on sisältänyt joka vuonna soittolistojen ehdottomia ykkösnimiä sekä joitain poimintoja hieman erilaisistakin genreistä. Esimerkiksi Antti Tuiskun esiintymistä tanssimusiikin kärkituottajien rinnalla kritisoitiin festivaaliyleisön puolelta rajustikin ennen tapahtumaa, mutta kotimainen poppari sai kuitenkin lopulta yleisön puolelleen esiintymisiltanaan.

Vuonna 2017 festivaalin odotetuimpia esiintyjiä olivat Pendulum Live, Armin van Buuren, Tungevaab & Raaban, Deadmau5, Alan Walker ja The Chainsmokers. Kotimaisista tähdistä paikalla oli muun muassa Reino Nordin, Mikael Gabriel, Teflon Brothers ja Alex Matsson. Muita suosittuja vierailijoita ovat olleet muuan muassa Avicii, Hardwell, Calvin Harris, Tiësto, Skrillex ja David Guetta.

Kritiikki ja palkinnot

Weekend Festival on kokenut koko historiansa ajan runsaasti sekä myötä- että vastatuulta mediassa. Ensimmäisenä järjestysvuotenaan tapahtuma oli ikävissä otsikoissa aiheuttamiensa vakavien ruuhkien takia. Tämän lisäksi Weekendin aikana raportoitiin useita varkaustapauksia tapahtuman narikkaan liittyen. Festivaalivieraat syyttivät järjestäjiä puutteellisista olosuhteista narikan ja tapahtuman leirintäalueen osalta. Järjestäjät taas näkivät useiden tapahtumassa vierailleen nuorten olleen kokemattomia festivaalikävijöitä, ja että ongelmilta olisi voitu välttyä paremmalla varautumisella.

Siirtyminen Kyläsaareen vuonna 2013 poisti liikennöinnin festivaalin ongelmalistalta, sillä keskeisemmällä paikalla Helsingissä sijaitsevaan Kalasatamaan on hyvät kulkuyhteydet esimerkiksi metrolinjoilla. Keskeisempi sijainti toi myös ongelmansa. Weekend Festival on rikkonut Kyläsaaressa toimiessaan useita kyseenalaisia ennätyksiä tapahtuman melusta tehtyjen valitusten suhteen. Vuonna 2013 kirjallisia meluvalituksia tapahtumasta kirjattiin 157, vuonna 2014 valituksia tuli 57. Vuonna 2016 meluvalituksien määrä nousi lopulta 345:een. Myöskään 2017 festivaali ei sujunut ongelmitta, kun näkyvin mediakritiikki kohdistui deadmau5:n keskeytyneeksi väitettyyn keikkaan.

Kritiikin lisäksi Weekend Festival on kerännyt myös runsaasti positiivista huomiota. YleX:n kuuntelijaäänestyksessä festivaali on äänestetty kesän parhaaksi festivaaliksi Suomessa vuosina 2013–2016 saaden jokaisen vuoden äänestyksessä keskimäärin jopa yli neljänneksen kaikista annetuista äänistä. Weekend Festival on tämän lisäksi ollut ehdolla Musiikki & Median Industry Awardseissa 2013 ja 2016 sekä European Festival Awardseissa keskisuurten festivaalien kategoriassa vuosina 2013–2016.