Close
Tähti Saara Aalto

Tähti Saara Aalto

Saara Aalto on suomalainen laulaja-lauluntekijä ja ääninäyttelijä. Aallon omien sanojensa mukaan hänen musiikkinsa on ”eeppistä rakkauspoppia”. Saara Sofia Aalto syntyi Oulunsalossa 2. toukokuuta vuonna 1987. Julkisuuteen Aalto nousi ensimmäistä kertaa vuonna 2007, kun hän pääsi kolmen parhaan joukkoon Talent Suomi -kilpailussa. Tämän jälkeen Aalto sijoittui toiseksi Suomen euroviisukarsinnoissa vuonan 2011, sekä The Voice of Finland -laulukilpailussa vuonna 2012. Vuosina 2016 Aalto jäi toiselle sijalle myös Uuden Musiikin Kilpailussa ja Iso-Britannian The X-Factor -kilpailussa.

Loppuvuodesta 2016, X-Factorista kerätyn julkisuuden ja suhteiden avulla Aalto sai solmittua kaksi levytyssopimusta, sekä uuden sopimuksen Warnerin kanssa seuraavana vuonna. Saara Aalto edusti Suomea Euroviisuissa vuonna 2018. Aallon esiintymiskappale oli englanninkielinen Monsters. Aalto kirjoitti kappaleen yhdessä Linnea ja Joy Debin, sekä Ki Fitzgeraldin kanssa. Semifinaalissa Aallon sijoitus oli 108 pisteellä 10. sija. Finaalissa Aalto sijoittui 25. sijalle 46 pisteellä. Kappale on sijoittunut myöhemmin myös Suomen virallisella singlelistalla 14:nneksi, ja Suomen radiolistalla 6:nneksi. Saara Aalto on myös tehnyt levytyksiä muun muassa vuoden 1997 Ystävä sä lapsien -levylle, kappaleella Mä silmät luon ylös taivaaseen, ja kappaleen Minne menee, mistä tulee vuoden 2013 Rölli ja kultainen avain -elokuvaa varten. Aalto on julkaissut neljä studioalbumia uransa aikana, sekä duettolevyn Tonight tangokuningas Teemu Roivaisen kanssa. Yksi albumeista on lähes kokonaan kiinankielinen. Ääninäyttelijänä Saara Aalto on toiminut muun muassa 2010 elokuvassa Liisa Ihmemaassa (Liisana), vuodesta 2011 Pokémon-sarjassa (Iriksenä), vuosien 2013 ja 2015 Frozen-elokuvissa, sekä vuoden 2017 lyhytelokuvassa Olafin jouluinen seikkailu (Annana). Annan ääntä kantaessaan Aalto on voittanut paikkansa myös suomalaisten lasten sydämiin. Saara Aalto kuului googletetuimpiin henkilöihin Suomessa vuosina 2016 ja 2017. Aallon sanotaan olevan kuin luotu olemaan tähti – niin Suomessa kuin ympäri maailman. Aalto on tällä hetkellä yksi Suomen suurimmista tähdistä, ja hän aikoo valloittaa myös isobritannialaisten sydämet. Aalto on työskennellyt Warner Musicin lisäksi monien suurien tuottajien kanssa, kuten Biff Stannardin, Xenomanian, sekä Sophie Ellis Bextor & The Familyn. Aalto on esiintynyt myös paljon kansainvälisillä lavoilla, muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Virossa ja Kazakstanissa. Kaikkien menojensa lisäksi hän on tehnyt paljon hyväntekeväisyystyötä, muun muassa HIV charity – ja Terrance Higgins Trust -yritysten kanssa.

Naurujoogaa ja luistelua

Saara Aalto puhuu nykyään avoimesti homoseksuaalisuudestaan. Vuoden 2015 toukokuussa Aalto kertoi olevansa parisuhteessa Meri Sopasen kanssa. Sopanen työskentelee naurujoogaohjaajana ja personal trainerina. Pariskunta muutti yhteiseen asuntoon maaliskuussa 2016, ja menivät kihloihin samana vuonna elokuussa. Häät oli tarkoitus pitää vuonna 2018 elokuussa, mutta Aallon kiireiden takia häitä jouduttiin siirtämään. Saara Aalto valittiin Vuoden homoksi vuonna 2016 QX Gay Gaalassa. Saara Aalto osallistuu myös Iso-Britannian Dancing on Ice -kilpailuun. Hän teki kilpailussa historiaa luistelemalla ja laulamalla samaan aikaan Frozen-animaatioelokuvan Let it go -kappaleen tahtiin. Aalto sai tällä esityksellään huippupisteet, mutta kohtasi myös paljon kritiikkiä ”huijauksesta”. Laulamisen liittäminen esitykseen antoi joidenkin katsojien mielestä Aallolle etulyöntiaseman muihin kilpailijoihin verrattuna, sillä tähden uskotaan saaneen hyvät pisteet lauluäänensä, eikä luistelutaitojensa ansiosta.

Saara Aaltoa on kritisoitu vuosien varrella myös näyttävästä pukeutumistyylistään, mutta tähti on sivuuttanut kommentit ja kantanut itseään varmasti läpi vaikeuksien. Tammikuussa 2019 National Television Award -gaalassa Aalto asteli punaiselle matolle jättimäinen sulkapäähine päässään, sekä mekossa, jonka kaula-aukko ylti lähes napaan asti. Sosiaalisen median mukaan Aallon asuvalinta ”meni yli rajojen”.