Close

Suomiheviä maailmalla

Ei tule yllätyksenä ulkomailla ollessa että paikallisten kanssa keskustellessa tulee välillä puheeksi mitä ulkomaalaiset tietävät Suomesta. Ei ole myöskään yllätys että ensimmäisenä monelle tulee mieleen urheilun parista tutut nimet, kuten Matti Nykänen ja Kimi Räikkönen.

Mutta aika usein myös yllättyy iloisesti kun joku mainitsee suomalaisen musiikin, ja poikkeuksetta silloin on kyse hevimusiikista. Jostain syystä suomalaisen musiikin vienti on aika hevi-painotteista, siis nykyaikana, en ainakaan ole koskaan törmännyt keneenkään joka mainitsisi yhtään kevyen musiikin artistia noin lonkalta, tai sitten vaan pyörin sellaissa piireissä, joissa poppihumpan kuuntelijat eivät viihdy. On toki positiivista että Suomi tunnetaan muustakin kuin jääkarhuista ja jatkuvasta pimeydestä. Muutaman hevibändin jäsenen tuntevana huomaa, että se kansainvälinen menestys ja tunnettavuus ei yllättäen kyllä ole asia mikä kiinnostaisi suomalaista mediaa kovinkaan paljoa. Osa bändeistä on erityisen suosittuja esimerkiksi Japanissa, pohjois- ja etelä Amerikassa, ja siellä fanitetaan näitä Suomi-hevareita oikein tosissaan. Suomessa muut kuin asiaan vihkiytyneet eivät ole tietoisia tällaisesta ollenkaan. Suomalaisen musiikin huonosta viennistä maailmalle on jankutettu vuosia, ja silti tällainen menestys jää noteeraamatta. Kaikki kyllä muistavat Himin, Apocalyptican ja Nightwishin menestyksen ulkomailla, mutta siihen se suurempi tuuletus sitten melkolailla jääkin, ja noista vuosista on jo aikaa. Ei tietenkään voi unohtaa Hanoi Rocksia joka nyt on ihan oma kulttijuttunsa. Ehkä kun puhutaan hevimusiikista, ja etenkin Black Metal-genrestä, se ei oikein örinähevi-luonteensa takia koskaan kerää kotimaassaan suuria otsikoita. No mitäpä sitä murehtimaan mikäli palstatilaa tulee ulkomaisessa mediassa. Se on varmaan noin taloudellisestikin kannattavampaa bändille tulla tunnetuksi maailman turuilla ja ehkä vähän isommillakin lavoilla. Ainakin matkustaminen on mukavaa, vaikka keikkaelämä välillä onkin aika uuvuttavaa, kuulemma.

Musiikin markkinoinnin murros

Ehkä kotimaisen hevin menestykseen ulkomailla on vaikuttanut eniten juuri asenteen muuttuminen markkinoinnissa. Ennen odoteltiin levy-yhtöiden tekevän mahdollisimman paljon kiertuesopimusten eteen, nykyään diilien tekeminen tapahtuu suoraan bändien toimesta ilman turhia välikäsiä. Suora yhteys ulkomaisiin levy-yhtiöihin on myös tuonut ennen ujon, amatööritasoisen markkinoinnin uudelle, ammattimaiselle tasolle. Tätä suoraa ja tehokasta markkinointia osataan arvostaa ulkomailla. Suomalaisten hevibändien kunnioitettava piirre on siinä, että musiikkia tehdään omalla, uniikilla ja skandinaavisella luonteella. Omaa tyyliä vaalitaan ja musiikkia luodaan erittäin ammattitaitoisesti, ei pelkästään fiilispohjalta. Markkinoinnin murros tapahtui myös uusien markkinointikanavien tultua käyttöön. Sosiaalinen media on mitä tärkein väline myös tässä suhteessa. Bändien faneilla on suora ja ajantasainen kanava saada selville uusimmat kiertuepäivitykset ja muu bändiin liittyvä materiaali. Näitä seuratessa huomaa miten suurta fanitus voi ulkomailla olla, jotenkin tuntuu että kotimainen keikkayleisö on aika ujoa noin fanitusmielessä kun vertaa näihin ulkomaisiin hard-core faneihin. Brittilehti Metal Hammer julkaisi 2016 listan parhaista suomalaisista rock bändeistä. Lista on mielestäni hieman kyseenalainen, sillä kyllä osa näistä bändeistä on ihan silkkaa Black Metal-settiä. Ilahduttavaa on toki, että listalta löytyy myös ehkä hieman vähemmän tunnettuja bändejä. Tässä listan bändit, eikä siis missään erityisessä järjestyksessä: Amorphis, Beherit, Children of Bodom, Nightwish, Apocalyptica, Impaled Nazarene, Turisas, Ensiferum, Him ja Lordi. Ja jos nyt totta puhutaan, tästä listasta menisi osa vaihtoon suorilta käsin.

Musiikin markkinoinnin murros

Jostain syystä netin ihmeellisestä maailmasta on todella vaikea löytää tietoa suomalaisten bändien kiertueaikatauluista ulkomailla, ilmeisesti tätä informaatiota kokoavaa sivustoa ei vaan ole olemassa? Joten ainoaksi järkeväksi välineeksi jää siis sosiaalinen media. Tänä päivänä ulkomailla kiertää säännöllisesti esimerkiksi Omnium Gatherum ja Insomnia. Bändien Facebook-palstoilta voi siis seurata miten herroilla menee maailmalla. Suosittelen.