Close

Suomalaiset tyttöbändit

Varsinkin kevyttä popmusiikkia esittäviä musiikkiyhtyeitä, jotka koostuvat nuorista naispuolisista muusikoista, voidaan kutsua tyttöbändeiksi. Nimitystä tyttöbändi saatetaan käyttää myös yhtyeestä, jonka solistit ovat naispuolisia, mutta taustabändissä voi soittaa myös miehiä. Niin sanottujen tyttöbändien ensimmäistä kertaa kuuluisaksi tulemisen aikakausi oli 1960-luku, jolloin useat naisista koostuneet kokoonpanot saavuttivat runsaasti listamenestystä.

1980-luvulla tunnettuja naisista koostuneita yhtyeitä olivat muun muassa Pointer Sister, Bananarama, The Bangles ja Salt-N-Pepa. 1990-luvun kuuluisimpia naisyhtyeitä olivat Spice Girls, Destiny’s Child ja TLC. 2000-luvun tyttöbändejä olivat esimerkiksi Las Ketchup ja t.A.T.u. Suomen tunnetuimpiin tyttöbändeihin lukeutuvat muun muassa Tiktak, PMMP ja Nylon Beat.

Tiktak

Tiktak on vuonna 1998 toimintansa aloittanut kuuden nuoren naisen muodostama suomalainen tyttöbändi, joka solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa Universal Musicin kanssa vuonna 1994, kun puolet bändin jäsenistä oli vasta 13-vuotiaita. Tiktakin syksyllä 1999 julkaisemista singleistä Sekoitat mun maailman ja Lopeta tuli välittömästi erittäin suosittuja kappaleita, joiden myötä Tiktak teki läpimurtonsa marraskuussa 1999 julkaistun esikoisalbuminsa Frendit yhteydessä. Albumi myi kultaa joulukuussa ja platinaa tammikuussa.

Tiktakin toinen albumi Ympyrää julkaistiin marraskuussa 2003. Albumi on myynyt tuplaplatinaa, ja siltä on julkaistu singleinä muun muassa kappaleet Lähdetään tänään ja Tänä yönä taivaaseen. Vuonna 2004 julkaistiin Tiktakin kiertueen yhteydessä kuvattu dokumentti sekä sen yhteydessä koostettu minialbumi Hei me soitetaan… oikeesti!.

Tiktakin toistaiseksi viimeinen neljäs albumi Myrskyn edellä julkaistiin marraskuussa 2005. Levy myi jo ennakkoon kultalevyyn oikeuttavan määrän ja sittemmin sitä on myyty tuplaplatinarajan verran yli 60 000 kappaletta. Tiktak lopetti 9.12.2007 järjestettyyn keikkaan Helsingin Tavastialla, mutta bändin on määrä tehdä paluu kesällä 2018 neljän festivaalikeikan ajaksi.

PMMP

PMMP oli vuosina 2002–2013 toiminut suomalainen pop rock -yhtye, jonka keulahahmoina toimivat laulajat Paula Vesala ja Mira Luoti. He vastasivat PMMP:n kappaleiden sanoituksista, ja niiden säveltäjänä ja tuottajana toimi Jori Sjöroos. Yhtye sai alkunsa, kun Vesala ja Luoti tapasivat toisensa television Popstars-kykyjenetsintäohjelman jälkeen vuonna 2002. PMMP tuli tunnetuksi kesällä 2003 julkaistulla singlellä Rusketusraidat, joka nousi suureksi kesähitiksi ja Suomen myydyimmäksi singleksi vuonna 2003.

PMMP julkaisi vuonna 2003 Kuulkaas enot! -esikoisalbuminsa. Samana vuonna yhtye voitti Emma-palkinnon kategoriassa vuoden pop/rock-tulokas. PMMP:n varsinainen läpimurto tapahtui kuitenkin vasta keväällä 2005 julkaistun Kovemmat kädet -albumin myötä. Albumi pysyi virallisella albumilistalla yli vuoden ajan, ja se valittiin muun muassa Rumba-lehden äänestyksessä vuoden parhaaksi kotimaiseksi albumiksi. PMMP ilmoitti lopettavansa uransa toistaiseksi vuonna 2013. Siihen mennessä yhtye ehti julkaista seitsemän albumia, kahden edellä mainitun lisäksi Leskiäidin tyttäret (2006), Puuhevonen (2007), Veden varaan (2009), Rakkaudesta (2012) sekä Matkalaulu (2013).

Nylon Beat

Nylon Beat oli vuosina 1995–2003 toiminut pop-yhtye, jonka laulajina olivat Jonna Kosonen (nykyään Geagea) ja Erin Koivisto (nykyään Anttila). Duo nousi nopeasti yleisön tietoisuuteen, kun he osallistuivat MTV3:n Kiitorata-kykyjenetsintäohjelmaan. Nylon Beatin samanniminen esikoisalbumi ilmestyi vuonna 1996. Nylon Beat saavutti urallaan kahdeksan kultalevyä ja seitsemän platinalevyä. Yhtyeen levyjä on myyty jo yli 400 000 kappaletta.

Nylon Beat julkaisi uransa aikana kaikkiaan yhdeksän studioalbumia: Nylon Beat (1996), Satasen laina (1997), Nylon Moon (1998), Valehtelija (1999), Demo (2000), Extreme (2001), Last in Line (2002) ja toistaiseksi viimeiseksi jäänyt 12 apinaa (2003). Yhtyeen levyiltä on julkaistu lukuisia menestyksekkäitä singlehittejä, kuten Teflon love, Satasen laina, Rakastuin mä looseriin, Viimeinen ja Syytön. Nylon Beatin kappaleet olivat aluksi lähinnä teini-ikäisten suosiossa, mutta duo raivasi tiensä nopeasti myös aikuisemman yleisön suosioon.