Close
Suomalaiset rock-yhtyeet

Suomalaiset rock-yhtyeet

Suomi on onnistunut vangitsemaan maailman musiikillaan, mutta viimeisten kymmenen vuoden aikana yhä useammat yhtyeet ovat onnistuneet murtautumaan kansainvälisesti. Erityisesti rock-musiikin saralla. Tässä artikkelissa esittelemme suosituimmat suomalaiset rock-yhtyeet.

1. HIM

HIM oli suomalainen ”love metal” rock-yhtye Helsingistä. Vuonna 1991 perustettu vokalisti Ville Valo ja basisti Mikko ”Mige” Paananen nimeltään His Infernal Majesty, lyhennettynä HIM. Yhtye hajosi vuonna 1993, ennen kuin Valo ja kitaristi Mikko ”Linde” Lindström perustivat yhtyeen uudelleen vuonna 1995. HIM on hämmästyttävä, sanoitukset ovat kuin runoutta ja voisivat seisoa omillaan ilman musiikkia. Kappaleet ovat hyvin sävellettyjä ja jokaisessa kappaleessa on selvästi paljon rakkautta.

Heidän kuvansa koostuu romanttisesta seoksesta punaisesta sametista ja elokuvan noir-viehätyksestä, ja kappaleet tutkivat kipeästi sitä hämärää, sumua peittävää aluetta, jossa rakkaus ja kuolema kohtaavat. Yli 20 vuoden ajan he olivat kansainvälisiä tähtiä, kun heidän viides albumi, Dark Light, julkaistiin vuonna 2005.

2. Nightwish

Nightwish on kotoisin Kiteen pikkukaupungista, joka on lähellä Venäjän rajaa, ja siitä on tullut symfonisen metallin pohjoinen tähti, jota monet muut tyylilajit eivät voi kopioida. Heidän kansainvälinen uransa alkoi Wishmasterilla jo vuonna 1999. Bändillä on useita maailman kiertueita ja ne myyvät loppuun. Mastermind Tuomas Holopainen on aina ollut elokuvan ääniraitojen fani. Albumi Imaginaerum inspiroi saman nimistä elokuvaa, jonka bändi teki yhteistyössä ohjaajan Stobe Harjun kanssa.

3. Rasmus

Nämä kaverit alkoivat teini-ikäisten funk-rokkareiden kanssa, jotka olivat täynnä energiaa, ja kehittyivät sitten tyylikkääksi rock-yhtyeeksi, jolla oli juuri oikea määrä pimeyttä. Vuonna 2004 maailmassa ei ollut paljon paikkoja, joissa voit mennä ilman, että kuulisitte radiossa ”In the Shadows” jossain kohtaa päivää. Dead Letters, albumi, jonka single on otettu, muodosti maailmanlaajuisen läpimurron. Bändi on erityisen suosittu Aasiassa ja Euroopassa.

4. Apocalyptica

Bändi koostuu kolmesta klassisesti koulutetusta sellististä, jotka soittavat Metallica-kappaleita selloilla. Sittemmin he ovat kehittyneet maailmanluokan, modernin, kovan rock-yhtyeeksi, vaikkakin ilman kitaroita. Sellon vääristynyt seinä antaa enemmän voluumia kuin kitara ja vierailevien laulajien ja muusikoiden tähtikaarti säväyttää kaikki Apocalyptica-albumit ylhäältä ja kovaa. He ovat tehneet yhteistyötä artistien, kuten Dave Lombardon kanssa Slayeristä, Gavin Rossdale Bushista, Till Lindemann Rammsteinista ja Joseph Duplantier Gojirasta.

5. Sunrise Avenue

Espoossa perustettu bändi on voittanut miljoonia ihmisiä melodisen pop-rockin kanssa. Viime vuosina se on tullut yksi eniten soitetuista yhtyeistä saksalaisessa radiossa. Yhtyeen lauluntekijällä ja laulajalla on radio-ystävällisen pop-rockin lisäksi mahtava kosketus elämää suurempiin balladeihin. ”Hollywood Hills”, ”Fairytale Gone Bad” ja ”Heal Me” -laulut laulavat voimakkaasti eri kansojen sydämeen. Sunrise Avenue on ehdottomasti parhaimmillaan areenalla. 

6. French Films

Nämä indie rokkarit pelaavat aurinkoisella kalliolla, johon ovat vaikuttaneet suuresti brittiläinen indie ja post-punk, sekä amerikkalaisen surffimusiikki. French Filmsin yhtyeen jäsenet rakastavat tietä ja viettävät paljon aikaa kiertueella Euroopassa. He julkaisivat arvostetun debyyttialbuminsa Imaginary Future vuonna 2011. Heidän kestämättömän kiertueensa ansiosta he voittivat European Border Breakers -palkinnon vuonna 2013.

7. Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN)

Pertti Kurikan Nimipäivät koostuu neljästä keski-ikäisestä miehestä, jotka ovat kehitysvammaisia. Heidän laulunsa, jotka muistuttavat klassista punk-ääntä 1977, kertovat tarinoita heidän elämästään. Äskettäin he ovat kiertäneet Manner-Euroopassa ja ne on varattu – sekä bändin että elokuvan – esiintymiseen Etelä-Lounais-festivaaleilla Austinissa, Texasissa. Ison-Britannian fanit aloittivat kokoelman tuoda Pertti Kurikan Nimipäivät ja The Punk-oireyhtymän Britanniaan. Pertti Kurikan Nimipäivät osallistuivat myös Eurovision laulukilpailuun Suomen edustajana vuonna 2015, kappaleella “Aina mun pitää”.