Close

Sanni

Sanni Kurkisuo on vuonna 1993 syntynyt popmuusikko ja laulaja, joka on kiistatta yksi Suomen tämän hetken suosituimmista naismuusikoista. Sanni-taitelijanimeä käyttävä Kurkisuo säveltää ja sanoittaa itse kappaleensa. Sannin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa ”Että mitähän vittua”, ”2080-luvulla”, ”Pojat”, ”Me ei olla enää me” sekä hänen debyyttisinglensä ”Prinsessoja ja astronautteja”. Hän on julkaissut vuoteen 2017 mennessä kolme studioalbumia, joista kaikki ovat rikkoneet vähintään platinalevyyn oikeuttavan rajan. Lisäksi hän on voittanut vuoden naissolistin Emma-palkinnon kaksi kertaa sekä vuoden biisi -Emman kerran.

Sanni

Nuoruus

Sanni Mari Elina Kurkisuo syntyi 26. toukokuuta 1993 Lohjalla. Hänen äitinsä on ammatiltaan yrittävyysvalmentaja, isänsä sähköasentaja ja isäpuoli päiväkohdin johtaja. Sannin ollessa 5-vuotias hänen äitinsä lauloi lohjalaisessa cover-rockbändissä. Hän ihaili ja piti äitiään esikuvanaan ja on myös esiintynyt yhdessä hänen kanssaan.

Sanni aloitti viulunsoiton 6-vuotiaana ja kertoo lukeneensa sujuvasti aloittaessaan ensimmäisen luokan koulussa. Hän piirsi ja kirjoitti sarjakuvia ja satuja muiden oppilaiden opetellessa tavaamaan ja päätti osallistua 8-vuotiaana vuoden 2001 Napero Finlandia -kilpailuun ”Lintu, joka halusi laulaa” -nimisellä sadulla. Hän kirjoitti satua yhden kesän ajan ja voitti kilpailun. Hän oli hyvin musikaalinen jo ala-asteella ja osallistui eri yhtyeiden toimintaan jo kuudennelta luokalta alkaen.

Myöhemmin hänet pyydettiin laulajaksi Captor-yhtyeeseen, joka sijoittui vuonna 2009 Kurkisuo solistinaan Ääni ja vimma -musiikkikilpailussa toiseksi. Sanni muutti Helsinkiin 16-vuotiaana ja aloitti siellä opiskelut Sibelius-lukiossa. Hän kirjoitti laudaturin äidinkielestä. Taiteellisten harrastusten lisäksi Kurkisuo harrasti jalkapalloa 4-vuotiaasta yläasteen loppuun saakka.

Ura ja albumit

Ennen kuin hän ehti saavuttaa suurempaa suosiota musiikkiuralla, Sanni esiintyi pääosassa 1970-luvulle sijoittuvassa elokuvassa ”Miss Farkku-Suomi” vuonna 2012. Warner Music Finland julkaisi Sannin esikoissinglen ”Prinsessoja ja astronautteja” huhtikuussa 2013. Single nousi Suomen virallisen singlelistan sijalle kolme. Sannin esikoisalbumi ”Sotke mut” julkaistiin 20. syyskuuta 2013. Sitä edelsivät singlejulkaisut ”Jos mä oon oikee” ja ”Me ei olla enää me”. Albumin tuottajana toimi Henri Salonen ja se nousi Suomen viralliselle albumilistalle yhdeksännelle sijalle. Sanni palkittiin puoli vuotta myöhemmin maaliskuussa 2014 vuoden naissolistin Emma-palkinnolla.

Seuraavan albumin ensimmäinen single ”2080-luvulla” julkaistiin 13. helmikuuta 2015. Suureksi hitiksi muodostunut single oli 12 viikkoa Suomen suosituin radiokappale. Sannin toinen studioalbumi ”Levy” julkaistiin huhtikuussa 2015. Muita singlejulkaisuja kyseiseltä levyltä olivat ”Pojat” ja ”Supernova”. Sanni osallistui toisen levynsä julkaisuvuoden kesällä Nelosen Vain elämää -televisiosarjaan, joka esitettiin vuoden 2015 syksyllä.

Sannin kolmas ja samalla hänen nimikkoalbuminsa ”Sanni” julkaistiin lokakuussa 2016. Albumin ensimmäinen single ”Että mitähän vittua” julkaistiin 10. helmikuuta 2016, ja kappale sai paljon huomiota ja kritiikkiä siinä esiintyvän kirosanan vuoksi. Kappaletta kuunneltiin ensimmäisen vuorokauden aikana sen julkaisusta ennätykselliset yli 340 000 kertaa. Muilta levyltä julkaistuja singlejä olivat ”Vahinko”, ”Oo se kuin oot” (yhdessä Paperi T:n kanssa), ”Ku Kanyee Kanyee” sekä radioversio kappaleesta ”Trampoliini”.

Vain elämää

Sanni on osallistunut Nelosen Vain elämää -televisiosarjaan kaksi kertaa, sen neljännelle tuotantokaudelle vuonna 2015 sekä sarjan All Stars -tuotantokaudelle vuonna 2017. Ensimmäistä osallistumista edeltävässä mediakeskustelussa ihmeteltiin nuoren artistin, jonka vasta toinen albumi oli juuri julkaistu, valitsemista mukaan ohjelman tuotantoon. Sannin persoonalliset versiot muiden artistien kappaleista saivat kuitenkin positiivisen vastaanoton katsojilta.

Vain elämää -sarjan All Stars -tuotantokaudella Sannin suosituimmaksi kappaleeksi nousi hänen esittämänsä versio Juha Tapion kappaleesta ”Kelpaat kelle vaan”, jonka hän esitti yhdessä Apocalyptica-yhtyeen kanssa soittaen itse samalla viulua. Myös hänen versionsa Cheekin ”Timantit on ikuisia” kappaleesta saavutti vuoden 2017 aikana noin 4 miljoonaa soittokertaa Spotifyssa.

Sanni Kurkisuo