Close

Ruisrock

Ruisrock on vuosittain heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Turun Ruissalon luonnonkauniissa saaressa järjestettävä musiikkifestivaali. Ensimmäisen kerran vuonna 1970 järjestetty festivaali on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali ja lisäksi myös eräs koko Euroopan vanhimmista rockfestivaaleista. Ruisrockia pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä festivaaleista, joka tarjoaa joka vuosi runsaasti parhaita kotimaisia artisteja ja kovimpia ulkomaalaisia tähtiesiintyjiä. Tapahtuma sisältää myös muun muassa monipuolisia ravintolapalveluita.

Ruisrock

Historia

Ruisrockin järjestämisestä on vastannut eri vuosina useampi eri organisaatio. Vuodesta 2001 lähtien festivaalin järjestäjänä on toiminut Vantaan Festivaalit Oy, mutta Ruisrockin historian kolmenkymmenen ensimmäisen vuoden aikana järjestäjänä on toiminut Turun Soitannollinen Seura, Turun kaupungin musiikkilautakunta ja Turun musiikkijuhlasäätiö.

Turkuun perustetiin 1960-luvun loppupuolella yhdistys nimeltään Nuorison tiedotuskeskus, jonka perustajia ja puuhamiehiä olivat muuan muassa nykyinen toimittaja ja teatteriohjaaja Olli Pellikka sekä Kari Purssila, Antero Laiho ja Christer Donner. Sama kokoonpano perusti vuonna 1969 myös yhtyeen nimeltään Information. He kehittivät ajatuksen Turussa järjestettävästä rockfestivaalista, jonka puolesta he kampanjoivat Information-yhtyeensä konsertilla vuoden 1969 kesällä Turun musiikkijuhlien aikaan Aurajoen rannalla. Toisin kuin joskus virheellisesti oletetaan, ryhmä ei saanut vaikutteitaan rockfestivaalin järjestämiseen Yhdysvalloissa samana vuonna järjestetystä Woodstock-festivaalista.

Purssila, Pellikka ja Laiho pyysivät toistuvasti Turun apulaiskaupunginjohtaja Johannes Koikkalaiselta tukea festivaalien järjestämiselle. He tapasivat Turun musiikkijuhlien johtajana toimineen Kalevi Kuosan, jonka avustuksella he lähettivät kutsuja ja tarjouspyyntöjä seitsemällekymmenelle rockyhtyeelle, kuten Rolling Stonesille, Pink Floydille, Fairpoint Conventionille ja The Wholle. Organisaatioon tuli mukaan myös ruotsalainen promoottori Thomas Johansson, ja festivaalille etsittiin mahdollista tapahtumapaikkaa. Yhtäkään edellä mainituista yhtyeistä ei lopulta saatu seuraavana vuonna järjestettävään tapahtumaan, mutta festivaalin ohjelma ja tapahtumapaikka saatiin rakennettua riittävään kuntoon rockfestivaalia varten.

1970–1980-luvut

Ensimmäinen Turun Rockfestivaali järjestettiin vuonna 1970 Turussa Ruissalon saaren kärjessä sijaitsevalla Saaronniemen leirintäalueella. Festivaalin esiintyjinä oli valtaosin progressiivista rockia esittäviä yhtyeitä ja tapahtuman kävijämäärä oli noin 38 000 ihmistä. Tapahtumassa esiintyi muun muassa yhtyeet Family, Colosseum ja Argent. Tapahtuma huomioitiin muun muassa Isossa-Britanniassa ilmestyvässä New Musical Expressissä, jonka artikkelissa lehti käytti tapahtumasta termiä ensimmäinen suomalainen Woodstock.

Seuraavana vuonna järjestetyn festivaalin kävijämäärä saavutti jo 100 000 rajan. Festivaalilla esiintyi muun muassa yhdysvaltalainen blues rock -yhtye Canned Heat. Suosion kasvaminen aiheutti myös ongelmia. Kaupungin päättäjillä oli vaikeuksia päättää festivaalin järjestelyistä sen suuren suosion aiheuttamien järjestyksenvalvonnallisten huolien vuoksi. Tämän vuoksi myös festivaalin järjestäjä vaihtui. Tapahtuma lyhentyi yksipäiväiseksi tapahtumaksi ja sitä alettiin järjestää Ruissalon kansallispuistossa. Festivaali muuttui sittemmin kaksipäiväiseksi vuonna 1983 ja sai anniskeluluvat vuonna 1989.

1990-luvulta eteenpäin

1990-luvun yleisen talouslaman aikaan myös Ruisrock ajautui taloudellisiin vaikeuksiin. Vantaan Festivaalit Oy otti tapahtuman järjestettäväkseen ja paransi festivaalin taloutta vähentämällä ulkomaalaisia kalliita huippusuosittuja esiintyjiä.

Ruisrock on tällä hetkellä Suomen suurimpia ja suosituimpia festivaaleja. 2000-luvulla kolmepäiväisen festivaalin kävijämäärät ovat vuosittain kymmeniä tuhansia henkilöitä. Vuonna 2014 festivaali rikkoi edellisen 2000-luvun kävijäennätyksen 93 000 vierailijalla yhteensä kolmen päivänä aikana. Tämän jälkeen kävijämäärät ovat nousseet jokaisena vuotena viimeisimpään 2017 vuoden festivaaliin saakka. Vuonna 2015 kävijöitä oli 95 000, vuonna 2016 vastaavasti jo 100 000 ja uusin kävijäennätys rikkoontui vuonna 2017 yhteensä 105 000 ihmisen vierailtua Ruisrockissa.

1990-luvulta eteenpäin

Vuoden 2017 sorsamies

Vuoden 2017 Ruisrock sai erikoista mediahuomiota, kun tapahtumaan yritti päästä sisään ilmaiseksi sisään sukeltamalla sorsaksi naamioitunut mies. 24-vuotias opiskelija oli uinut noin kaksi kilometriä päästäkseen tapahtumaan liputta päässään snorkkelilla varustettu tekosorsa. Hänen yrityksensä kuitenkin havaittiin hieman ennen alueelle pääsemistä, mutta mies kertoi päässeensä silti alueelle aidan yli.