Close
Provinssi festivaali

Provinssi festivaali

Kesä on monelle se tärkein vuodenaika, sillä silloin on lomakausi ja lämmin sää mahdollistaa ulkona olemisen. Lomalla ollessamme haluamme tietysti suunnitella erilaista tekemistä ja viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Festivaalit ovatkin siihen erittäin hyvä keino, sillä ne tarjoavat viihdykettä yleensä useammalle päivälle. Suomessa järjestetään joka vuosi monia tapahtumia, joissa voi päästä kuuntelemaan suosittuja artisteja ja bändejä. Tapahtumia on aina alkukesästä syksyyn saakka, joten voit osallistua useammalle ympäri Suomea. Seuraavaksi kerrommekin lisää yhdestä Suomen suosituimmista festivaaleista, eli Provinssista. Missä se järjestetään ja mitä kaikkea se tarjoaakaan vierailijoille? Lue siis alta lisää tästä Seinäjoella järjestettävästä musiikkifestivaalista.

Provinssin historiaa ja ohjelmaa

Provinssi on tällä hetkellä yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista festiivaaleista, mutta se ei kuitenkaan ole uusi tapahtuma. Ensimmäistä kertaa se järjestettiin kesällä 1979 ja tuolloin tapahtuman virallinen nimi oli Provinssirock. Festivaali kesti vain yhden päivän ajan, mutta esiintyjistä löytyi niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia muusikoita. Vuosi 1986 oli Provinssirockille erittäin tärkeä, sillä sen kävijämäärä oli huimat 40 000 ja siitä tuli Pohjoismaiden toiseksi suurin musiikkifestivaali. Tapahtuma keräsi paljon huomiota ja se kuvattiin myös televisiolähetyksenä. Paikalla olevien vierailijoiden lisäksi siis moni pääsi osallistumaan myös television kautta tunnelmaan ja kuuntelemaan upeita artisteja. Provinssirock oli pitkään vain yhden päivän kestävä tapahtuma, mutta vuonna 1983 siitä tehtiin kaksi päivää kestävä. Uusi muutos tuli voimaan vuonna 1997 ja tällöin tapahtuma laajennettiin kestämään kokonaiset kolme päivää.

Provinssin historiaa ja ohjelmaa

Seuraavien vuosien varrella Provinssirock koki monenlaisia muutoksia sekä laajennuksia. Vuoden 2008 Provinssirock oli 30. järjestettävä tapahtuma ja esimerkiksi lavojen määrää nostettiin huimasti viiteen. Saarilavan ja tietysti päälavan lisäksi alueella olivat X-Stage, Zanzibar ja Rumba Tent. Tuolloin Provinssirock rikkoi taas oman ennätyksensä kävijämäärissä ja viikonlopun kokonaisluku olikin noin 80 000. Tämä ennätys pysyä voimassa vuoteen 2011 asti, jolloin koko festivaalin aikana kävijämäärä oli peräti yli 81 000. Vuosi 2015 oli siinä mielessä historiallinen tälle tapahtumalle, että se vaihtoi nimensä Provinssirockista pois ja vaihtoi sen siihen, mikä se tänäkin päivänä on. Provinssi järjestettiin vuonna 2015 nelipäiväisenä tapahtumana ja kävijöitä oli koko tapahtumalla noin 79 000. Vuonna 2016 festivaali oli taas kolme päivää pitkä ja silloin se teki kävijäennätyksen yhden päivän vierailijoiden kanssa. Lauantaina kävijöitä oli jopa 31 000 yhteensä. Vuonna 2019 Provinssi teki ennätyksen perjantain vierailijoissa, jolloin tuona päivänä yhteensä 28 000 kävijää olivat paikalla. Vuosi 2020 oli harmillinen niin Provinssille kuin monelle muulle tapahtumanjärjestäjälle. Koronaviruksen takia koko tapahtuma jouduttiin perumaan ja tulevat tapahtumat ovat myös vasta suunnitteilla.

Provinssi tarjoaa kävijöilleen monipuolisesti erilaisia artisteja ja bändejä sekä muutakin viihdettä kaikilla lavoillaan. Esimerkiksi vuonna 1981 tapahtumaan kuului musiikin lisäksi myös Helsingin ylioppilasteatterin näytöksiä. Myös muita asioita, kuten taidenäyttely, meikkauspiste ja sarjakuvahuutokauppa ovat kuuluneet vuosien varrella ohjelmistoon. Vuosi 2018 oli Provinssin ohjelman kannalta erittäin monipuolinen, koska silloin vietettiin tapahtuman 40. juhlavuotta. Esimerkiksi Provinssin oma musikaali oli suunniteltu kävijöitä varten ja muutenkin taidetta oli tarjolla monissa eri muodoissa. Alueella oli siis lavojen lisäksi paljon muuta nähtävää, joten festivaalien päivät eivät käyneet pitkiksi. Musiikki on tietysti ollut aina Provinssin pääasia ja tästä syystä se kerääkin joka vuosi suosituimpia artisteja lavoilleen. Esiintyjät ilmoitetaan aina hyvissä ajoin ennen lippujen myyntiä, joten jokainen voi alkaa jo suunnitella tulevaa kesää ja tehdä päätöksen lipuista. Vuosi 2021 on siis varmasti jo paljon varmempi festivaalien kannalta, joten eikun tulevaa kesää suunnittelemaan.