Close
Poikabändit

Poikabändit

Jokainen meistä varmasti muistaa sen elämästään, kun poikabändejä ihailtiin ja elämän ensirakkaus oli lempi poikabändin kitaristi.

Luokan pojat vihasivat näitä bändejä, koska ne veivät luokan tyttöjen huomion pois heistä. Luokasta löytyi aina kuitenkin muutama poika, jotka tykkäsit poikabändeistä ja pääsivät tyttöjen juttuihin mukaan. Jouksettiin konsertista toiseen ja huoneen seinät oli tapetoitu heidän julisteillaan. Tätä aikaa jokainen varmasti muistelee lämmöllä. Kuitenkin, vaikka moni meistä termin ”poikabändin” yhdistääkin teini-ikään, ei se sinne välttämättä kuulu. Usein, kun puhutaan poikabändeistä, tulee mieleen LX5, joka 1990-luvulla nostatti hysterian teinityttöjen keskuudessa. Useimman Suomalaisille tutut pop-musiikkia tekevät poikabändit ovat tulleet kuuluisuuteen teinityttöjen kautta, tämä on kuitenkin vain osa poikabändeistä. Poikabändeiksi lasketaan bändit, joiden jäsenistö koostuu nuorista pojista ja vaikka, usein poikabändit yhdistetään pop tai R&B musiikkiin, voivat bändien musiikkityylit olla mitä tahansa. Pääsääntönä vai on, että bändi kostuu nuorista miehistä/pojista. Termiä poikabändi voidaan myös käyttää negatiivisessa muodossa, jolla esimerkiksi, media haluaa alentaa bändin arvoa.

Poikabändit Suomessa

Kuten aiemmassa tekstissä mainitaankin, niin poikabändien ei aina tarvitse olla pop-bändejä ja tämä näkyykin Suomen poikabändeissä. Suurin osa suomalaisista poikabändeistä on keskittynyt rock- ja hevimusiikkiin. Kirjo bändeistä on kuitenkin laaja ja mukaan mahtuu musiikkia monella eri genrellä.Kansainvälisesti menestynein poikabändinä aloittanut HIM on varmasti yksi Suomen menestyneimmistä bändeistä. Pitkällä urallaan HIM on saanut aikaan paljon arvostusta kansainvälisesti, yli miljoonilla myydyllä levyllään. Bändi ilmoitti lopettavansa muutama vuosi sitten, jota ennen bändin ura on kestänyt jopa 26 vuotta.

The Rasmus on myös yksi suomen menestyneimmistä poikabändeistä. The Rasmus tuli kuuluisuuteen teinityttöjen ihannoimana 2000-luvun alussa. The Rasmuksen laulajasta tuli monelle elämän ensirakkaus, erikoisilla hiustyyleillään. The Rasmus piti menestyksensä välissä viiden vuoden tauon, mutta on nyt taas palannut levyttämään hyvinkin ahkerasti.Negative bändi jakaa aika lailla samaa suosiota The Rasmuksen kanssa. Jonne Aaronin 1997 vuonna perustama poikabändi löysi paikkansa Suomalaisten sydämessä vuonna 2003 tehdyllä War of lav depyyttialbumillaan. Negative saavutti myös kasainvälisen suosion ja saksassa kultaa jo toisella albumillaan. Sweet & Deceitful albumi julkaistiin vuonna 2004 ja se antoi bändille vakiopaikan Suomessa ja Saksassa. Bändi kuitenkin päätti ruveta tauolle vuonna 2012, jonka jälkeen bändin laulaja Jonne Aaron tekee soolouraa.Sunrise avenue on myös mainitsemisen arvoine poikabändi, joka vuoden 2002 perustamisen jälkeen pääsi listoissa ykkössijoille. Heidän suosionsa kuitenkin laski nopeasti, jo muutaman hittibiisin jälkeen. Bändi ilmoittaa kuitenkin olevansa vieläkin toiminnassa, joten ehkä voimme vielä odottaa tulevaa uutta hittibiisiä.Uniklubi oli myös yksi teinityttöjen lempibändeistä Suomessa, heidän kappaleistaan varmasti jokainen muistaa kappaleet ”Rakkautta ja piikkilankaa” ja ”Huomenna”. 2017 bändi kuitenkin teki paluun musiikkimaailmaan kappaleella pakkopaita. Samaan luokkaan kuuluu taas äitien inhokki bändi Ripsipiirakka, jonka sanoitukset aiheuttivat jokaisessa vanhemmassa myötätunnon.

Poikabändejä löytyy suomen, kuten varmasti muidenkin maiden historiasta vaikka kuinka paljon. Suomessa on muutamia bändejä, jotka ovat saaneet pysyvän suosion suomalaisten sydämessä. Kuitenkin monille poikabändeille on myös käynyt huonosti ja bändi on päässyt hajoamaan muutaman hitti biisin jälkeen. Usein poikabändit perustavat bändinsä hyvinkin nuorena, joka helposti aiheuttaa kiinnostuksen loppumisen suosion jälkeen. Bändit ovat kuitenkin moniputkaisia ja usein lopettamisen syynä saattaa olla mitä tahansa. Usein kyllä bändit kertovat mediassa syyn lopettamiselleen avoimesti median kautta. Hyvin usein myös bändiuran jälkeen ainakin laulaja, siirtyy tekemään soolouraa. Näin on käynyt myös monissa suomalaisissa bändeissä.