Close

Nuoret suomalaiset supertähdet

Suomella on ollut vuosikymmenten aikana urheilun saralla erilaisia nuoria supertähtiä. Tällä hetkellä noita parikymppisiä suurlupauksia löytyy maailmalta varsinkin jääkiekon saralta, mutta myös koripallossa ollaan saatu seurata kuluvana syksynä suomalaishistoriaa.

Nuoret suomalaiset supertähdet

Patrik Laine

Patrik Laineen nimi nousi vuoden 2016 keväällä koko kansan huulille, kun hänen otteitaan päästiin seuraamaan television välityksellä niin SM-liigan pudotuspeleissä kuin maajoukkuetasollakin. Laineen tulokaskausi Liigassa päättyi kultamitaliin ja muuan muassa pudotuspelien maalipörssin voittoon. Laine saalisti myös useita muita nuorten tulokaspelaajien ennätyksiä pistetehtailunsa myötä.

Alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa Helsingissä loistanut ykkösketju, jossa Laine pelasi Jesse Puljujärven ja Sebastian Ahon kanssa, nousi kerta toisensa jälkeen otsikoihin tuhoisan tehokkuutensa takia. Laine oli kultaa voittaneen Suomen joukkueen paras pistemies ja jakoi turnauksen maalipörssin voiton Austin Matthewsin kanssa. Kaikki ykkösketjun hyökkääjät valittiin Suomen kolmeksi parhaaksi pelaajaksi turnauksessa.

Nuorten maailmanmestaruuden jälkeen Laine valittiin myös kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana edustamaan Suomea miesten MM-jääkiekkoryhmään. Laine saavutti Suomen mukana kisoissa hopeaa ja rikkoi useita ennätyksiä. Hänet valittiin esimerkiksi turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, parhaaksi hyökkääjäksi ja tähdistökentälliseen.

NHL:n kesän 2016 varaustilaisuudessa Laine varattiin toisena kaikista pelaajista Winnipeg Jetsiin. Maailmanmestaruusjoukkueessa samassa ”Pu-La-Aho”-ketjussa edustanut Jesse Puljujärvi varattiin samassa varaustilaisuudessa numerolla kolme. Ensimmäisellä NHL-kaudellaan Laine teki 36 maalia ja syötti 28 maalia yhteensä 73 runkosarjan ottelussa saalistaen näin yhteensä 64 pistettä. Laineen suurimpia vahvuuksia on hänen sijoittumisensa maalintekopaikkoihin ja hänen laukauksensa, jota yleisesti pidetään yhtenä NHL:n vaarallisimmista. Hänen lyöntilaukauksensa vauhdiksi on mitattu korkeimmillaan 163 km/h.

Patrik Laine

Lauri Markkanen

Vasta 20-vuotias Lauri Markkanen teki vaikutuksen suomalaisiin penkkiurheilijoihin koripallon EM-kisoissa vuonna 2017. Isona laitahyökkääjänä ja keskushyökkääjänä pelaava 213 cm pitkä Markkanen kantoi koko Suomen joukkuetta monessa pelissä tarkoilla kolmosillaan ja Suomen peleissä harvoin nähdyillä donkkauksilla. Markkanen oli Suomen paras korintekijä ja loisti useilla kylmäpäisillä ratkaisuhetkien suorituksillaan. A- ja B-nuorten kisoissa Markkanen oli loistanut jo useampaan kertaan, ja noissakin hän saavutti turnausten korikuninkuuksia ja muun muassa tähdistöviisikkopaikan mitalijoukkueiden ulkopuolelta alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa 2016.

Suomessa Markkanen pelasi vuoteen 2016 asti I-divisioonassa, sillä Korisliigan pelitahti ei olisi ollut harjoittelun kannalta sopiva. Kymmenet yhdysvaltalaiset yliopistot olivat jatkuvasti kiinnostuneita hankkimaan Markkasen riveihinsä, ja hänelle tarjottiin myös muun muassa ammattilaissopimusta Sevillasta, kun hän oli 16-vuotiaana koripalloleirillä Yhdysvalloissa. Markkasen isä kuitenkin kielsi siirron. Lukion päättymisen jälkeen Lauri Markkanen valitsi henkilökohtaisen tutustumisen jälkeen yliopistokseen Arizonan pelaajien tason ja odotettavissa olevan peliajan perusteella.

Arizonassa Markkanen jatkoi tutun varmoja otteitaan ja osoitti olevansa yksi koko yliopistosarjan parhaista pelaajista. Varsinkin hänen heittotarkkuutensa erityisesti kaukoheittojen osalta herätti huomiota. Arizona voitti Pac-12-konferenssimestaruuden ja kauden jälkeen Markkanen valittiin ehdokkaaksi muuan muassa parhaan yliopistopelaajan ja parhaan tulokkaan palkintojen saajaksi.

Yliopistokauden jälkeen Markkanen ilmoittautui NBA-varaustilaisuuteen, jossa hänet valittiin varaustilaisuuden seitsemäntenä pelaajana Minnesota Timberwolvesiin. Kyseessä oli pienin varausnumero kenellekään pohjoismaalaiselle pelaajalle NBA:n historiassa. Samalla Markkasesta tuli seitsemäs suomalainen NBA-pelaaja.

Minnesota kuitenkin kauppasi Markkasen heti Chicago Bullsiin. Bullsin fanit suuttuivat sosiaalisessa mediassa avoimesti kaupasta, jossa joukkue sai Markkasen, Zach LaVinen ja Kriss Dunnin, mutta menetti huippupelaajansa Jimmy Butlerin. Markkasta pidettiin kysymysmerkkinä, eikä asiaa auttanut fanien suosion kannalta, että Markkanen kantoi selässään Bullsin ikonisen Michael Jordanin numeroa 23.

Markkanen kuitenkin nousi vakuuttavan harjoitus- ja kesäkauden jälkeen Bullsin avausviisikkoon ja teki heti ensimmäisessä ottelussaan 17 pistettä ja saalisti 8 levypalloa. Enemmän kuin muuan Michael Jordan teki debytoidessaan aikoinaan samassa joukkueessa. Markkanen on pelannut vasta kourallisen NBA-otteluita, mutta häntä pidetään jo nyt Bullsin parhaana pelaajana ja ratkaisupelaajana, joka saalistaa tupla-tuplia ilta toisensa jälkeen.