Close

Legendaarinen Ilosaarirock

Suomen toisiksi vanhin rockfestivaali on vetänyt yleisöä jo vuodesta 1971. Tapahtuma järjestetään Joensuussa ja lavalla nähdään aina esiintyjiä laidasta laitaan, sekä kotimaasta että ulkomailta. Nimensä tapahtuma on saanut siitä, että se järjestettiin alunperin Joensuun Ilosaaressa. Nimi on pysynyt samana siitä huolimatta, että tapahtuman paikkana on toiminut vuodesta 1991 lähtien Laulurinne. Ilosaarirockin historiaan mahtuu monenlaista tapahtumaa ja tapahtuma on kokenut sekä suuria taloudellisia kriisejä että supersuosiota. Esittelemme myös lyhyesti tämän vuoden Ilosaarirockin tarjonnan ja majoitusmahdollisuudet. Lue myös, mikä on niinkutsuttu cashless-maksuranneke ja miten se toimii.

Mikä Ilosaarirock?

Ilosaarirockin pitkä ja mielenkiintoinen historia ulottuu siis jo 70-luvulle saakka. Ensimmäinen tapahtuma oli nimeltään Rockrieha ja siellä esiintyi tuolloin kahdeksan yhtyettä, josta jokainen oli paikallisia. Tapahtumassa esiintyi alkuvuosina lähinnä vaihtoehtoisen rockin edustajia, mutta 90-luvulle siirryettäessä esiintyjiä alkoi olemaan jo laajemmasta genrealueesta. Alun esiintyjät olivat suurelta osin paikallisia eikä ulkomaisia esiintyjiä nähty. Tapahtuma sai uuden esiintymispaikan vuonna 1991. Tapahtumapaikaksi määräytyi Laulurinne. Ilosaarirockin taloudellinen tilanne oli lähes katastrofaalinen maksamattomien velkojen vuoksi, mutta se sai nostettua itsensä takaisin pinnalle vuoteen 1999 mennessä.

Kävijämäärät

Ilosaarirockin 2018

Ilosaarirockin kävijämäärä oli vuoden 1994 tapahtumassa 11 000 henkeä. Kaksi vuotta myöhemmin kävijöitä oli enemmän: 23 000. Yleisöä veti puoleensa tuolloin hyvin suosittu 4R-yhtye tai jompikumpi Alangon veljeksistä: Ismo tai Ilkka. He olivatkin 90-luvulla perinteisiä valintoja Ilosaarirockin pääesiintyjiksi. Tapahtuma menestyi hyvin vuosien 1998 ja 2011 välillä, sillä sen liput myytiin joka vuosi loppuun. 2000-luvun alussa kävijämäärä pysytteli reilun 20 000 hengen tuntumassa, mutta kävijämäärä oli vuoden 2015 Ilosaarirockissa huikeat 52 000 henkeä. Suosio jatkui seuraavana vuonna, kun kävijöitä saapui paikalle 54 000 kappaletta. Kävijämäärien kasvu jatkoi kasvamistaan ja vuoden 2017 tapahtuma keräsi paikalle jo 67 000 juhlijaa. Määrä on siis moninkertaistunut alun vuosista ja 90-luvun taloudellisista vaikeuksista huolimatta.

Ilosaarirock 2019

Kolmipäiväinen Ilosaarirock järjestetään 12. – 14. heinäkuuta. Esiintymislavoilla nähdään perjantaina mm. Vesala, Ellips ja Ville Valo & Agents, lauantaina lavalle astelevat mm. Chisu, Sunrise Avenue ja JVG. Sunnuntaina puolestaan nähdään esiintymiset mm. Anna Puulta, Sannilta, Stam1nalta ja Almalta. Vuoden 2019 Ilosaarirockin kaikki ostokset hoituvat cashless-nimeä kantavan maksurannekkeen avulla. Tämä maksutapa on ollut käytössä jo muillakin festareilla. Maksaminen tapahtuu niin, että rannekkeelle ladataan tietty summa rahaa, jonka voi käyttää festareilla. Rahaa ei siis tarvitse ottaa tapahtumaan mukaan. Tämä vähentää varmasti rahan häviämistä tapahtuman aikana.Ilosaarirockin majoitukselle löytyy useampi vaihtoehto. Kävijä voi valita leirintäalueen, hotellien tai kotimajoituksen välillä. Leirintäalueilla on alueet sekä matkailuautoille että teltoille. Telttailijat jättävät mahdolliset autonsa parkkipaikalle ja yöpyvät teltassa niille varatulla alueella. Teltta-alue on niinkutsuttu Nice and Easy, joka on väljä ja rauhallinen alue, jossa on kaikille kävijöille riittävästi vessoja sekä juomapisteitä. Nice and Easy -telttailijoilla on myös mahdollisuus puhelintensa lataamiseen ja nuotiolla grillaamiseen. Lisäksi luksuksena toimivat telttailijoiden omat sisäsuihkut. Mahdollisuus myös railakkaampaan menoon perinteisellä Ravileirintä-alueella. Kuten edelliselläkin leirintäalueella, myös tältä alueelta löytyvät vessat, vesipisteet ja puhelinten latauspisteet. Mahdollisuus myös ruuan ostoon.

Ilosaarirockin 2019

Mikäli saavut paikalle matkailuautolla, kannattaa ottaa huomioon, että karavaanareille ei ole tarjolla sähköpaikkoja. Muita majoituspaikkoja on järjestetty läheisen koulun tiloihin ja lisäksi majoituspaikkaa voi kysellä Joensuun hotelleista tai Holiday Linnunlahden leirintäalueelta. Moni Joensuussa asuva myös tarjoaa omaa asuntoaan festareilla kävijöille. Kotimajoitusta kannattaa pitää silmällä esimerkiksi Airbnb:n sivuilta tai Facebookin ryhmistä.