Close

Kesä tarjoaa ajanviettoa rannoilla, festareilla ja rantafestareilla

Mitä olisi Suomen kesä ilman erittäin runsasta tarjontaa mielenkiintoisia festivaaleja, auringonpaistetta, uimarantoja ja yhdessäoloa ystävien kanssa? Vuosi 2018 ei tee tässä asiassa poikkeusta, sillä kesä tarjoaa festivaaleja ja kiinnostavia tapahtumia vaikka joka viikonlopulle. Festivaalikesä jyrähtää käyntiin jo toukokuun 18.–19. päivä Hyvinkään Villatehtaalla järjestettävän Steelfest Open Air -metallifestivaalin myötä. Toukokuun loppupuolella järjestetään perinteisesti myös Savonlinnan hip hop -painotteiset Block Party -katujuhlat. Varsinainen juhlakausi käynnistyy kuitenkin kesäkuussa, jonka jälkeen festareista saa nauttia niin halutessaan elokuun loppupuolelle saakka.

Kesäkuun suurimmat festivaalit

Kesäkuun festivaalit käynnistyvät 6.–9. päivä Hyvinkään lentokentällä järjestettävällä Rockfestillä. Edelliskesänä suuren suosion varsinkin pääesiintyjänsä Rammsteinin ansiosta saavuttanut Rockfest keräsi Vantaan Vehkalaan yli 50 000 kävijää, ja vuonna 2018 tapahtuma laajenee tilojen lisäksi myös kestoltaan keskiviikosta lauantaihin kestäväksi nelipäiväiseksi jättitapahtumaksi. Valinnanvaraa genrestä pitäville on tarjolla, sillä raskasta metallimusiikkia soitetaan samana viikonloppuna myös Tampereen Eteläpuistossa järjestettävässä South Park Tampere -festivaalissa, joka on seurannut konkurssiin ajautuneen Sauna Open Airin jalanjäljissä.

Kesäkuun suurimmat festivaalit

Juhannusta juhlitaan vuonna 2018 suurten juhannusfestivaalien voimalla vähintään neljällä paikkakunnalla. Raumalla juhannustansseihin johdattaa kolmipäiväinen RMJ, joka tuo juhlijoiden eteen kovimpia kotimaisia tanssittajia Otanmaalle rakennetuissa rantabileissä. Kalajoen Hiekkasärkkien upeissa rantamaisemissa Pohjanmaalla juhannusta vietetään jo kymmenien vuosien ajan järjestetyn kolme päivää kestävän Kalajoen juhannuksen merkeissä. Myös Keski-Suomen hiihtokeskukset Himos ja Tahko muuntautuvat laskettukeskuksista keskikesän juhlapaikoiksi tarjoamalla omat juhannusfestivaalinsa.

Heinäkuun festivaalit

Kesä- ja heinäkuun taitteessa 29.6.–1.7. järjestetään muun muassa Provinssi- ja Tuska-festivaalit. Seinäjoen Törnävänsaarella aiemmin nimellä Provinssirock tunnettu kolmipäiväinen tapahtuma on ollut jo vuosien ajan yksi Suomen suurimmista rockmusiikkifestivaaleista. Provinssi piti pitkään paikkaansa kesän rockfestivaalikauden avaajana, vaikka tämä kunnia festivaalilta on sittemmin siirtynytkin pois.

Lyhyemmin nimellä Tuska tunnettu Tuska Open Air Metal Festival taas on nimensä mukaisesti metallimusiikkiin keskittyvä kolmipäiväinen festivaali, joka järjestetään Helsingin Suvilahdessa. Tuska on Pohjoismaiden suurin metallifestivaali, joka järjestetään vuonna 2018 jo kahdennettakymmenennettä kertaa. Viikonlopun aikana Helsinki värjäytyy varmasti mustaksi hevifanien vaatteista.

Heinäkuun festivaalit

Heinäkuun festivaalitarjonta on Suomessa mittava, ja jokaiselle kuukauden viikonlopulle löytyy useampia musiikkitapahtumia. 6.–8. päivä järjestettävä Ruisrock on Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali ja samalla yksi Suomen merkittävimmistä vuosittaisista kesätapahtumista. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1970 alkaen.

Seuraavana viikonloppuna Ruisrockin jälkeen järjestettävä Ilosaarirock on vastaavasti Suomen toiseksi vanhin rockfestivaali, joka siirrettiin Joensuun Ilosaaresta suuremmalle alueelle Laulurinteelle vuonna 1991. Ilosaarirock järjestetään talkoohengellä vapaaehtoisvoimin, eikä tapahtumalla pyritä tuottamaan voittoa. Tämän ansiosta festivaalin lippujen hinnat ovat pysyneet melko maltillisina, vaikka tapahtuma kasaakin vuosittain laadukkaita kotimaisia ja ulkomaalaisia esiintyjiä. Nykyisin kolmipäiväinen tapahtuma myytiin aina ennakkoon loppuun vuosina 1998–2011. Tapahtumapaikan leirintäalueen juhlinta muodostaa melkein oman tapahtumansa ja Ilosaarirockissa voit päästä myös rikkomaan naku-uinnin maailmanennätyksen!

Elokuun festivaalit

Jos heinäkuu profiloitui suurten festivaalien osalta rockin puolelle, elokuussa kattaus menee huomattavasti urbaanimman musiikin suuntaan. 10.–12. päivä Helsingin Suvilahdessa järjestetään kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, joka tarjoaa monipuolisesti musiikkia indierockista klubimusiikkiin. Visuaalisuuteen erityisesti panostava Flow Festival on valittu neljä kertaa vuoden festivaaliksi. Vuonna 2004 perustettu klubitapahtuma on kasvanut kansainvälisiin mittoihin tarjoten kymmenille tuhansille vierailleen kuultavaksi urbaanin musiikin legendoja ja ajankohtaisimpia tulokkaita.

Elokuun festivaalit

Flow Festivalin jälkeisenä viikonloppuna 17.–18. päivä keskitytään hip hopiin ja elektroniseen tanssimusiikkiin. Ensin mainittua tarjoilee Tampereella jo kymmenettä kertaa järjestettävä hip hop -kulttuurille omistettu Blockfest-kaupunkifestivaali, jossa vierailevat ulkomaisten artistien lisäksi suosituimmat suomalaiset hip hop -artistit. Vuonna 2018 Ratinanniemen festivaalialueella järjestettävä tapahtuma valtaa viikonlopun aikana Tampereen ydinkeskustan.

Elektroniseen tanssimusiikkiin painottuva Weekend Festival järjestetään saman viikonloppuna yhtäaikaisesti sekä Suomessa, Ruotsissa että Virossa. Seitsemättä kertaa järjestettävä festivaali on tullut tutuksi vuosittain vaihtuvasta teemastaan ja yhä suuremmista ja näyttävämmistä visuaalisista tehosteitaan. Vuonna 2018 tämä joka vuonna ennakkoon loppuun myyty festivaali laajenee kolmipäiväiseksi ja siirtyy Helsingissä Hietaniemen uimarannalle. Rantabileet ovat luvassa myös Pärnun tapahtumassa. YleX-radiokanavan äänestyksessä Weekend Festival on valittu kesän parhaaksi festivaaliksi vuosina 2013–2016.

Festivaalit eivät kuulu kaikkien kesään

Jokaisella ei välttämättä ole innokkuutta tai edes mahdollisuutta osallistua kesän festareille. Ihmiset lomailevat eri aikaan, ja varsinkin monilla opiskelijoilla kesä saattaa kulua kesätöiden parissa hankkimassa rahaa talven varalle. Eikä jokainen halua sijoittaa festivaalilippuihin joskus suurtakin rahasummaa, joka saattaa monipäiväisten festivaalien täyden lipun hinnassa olla jopa satoja euroja. Tämä ei kuitenkaan ole este musiikin nauttimiselle kesän aikana.

Festivaalit eivät kuulu kaikkien kesään

Mikä olisi mahtavampaa kuin viettää aurinkoinen ja helteinen kesäpäivä uimarannalla yhdessä ystäviesi kanssa? Ota mukaan jääkaapissa viilennetty vesimeloni, muuta hyvää ruokaa ja kylmää juomaa sekä Bluetooth-kaiutin, jolla voi soittaa valmiita festivaalien soittolistoja tai luoda itselleen sopivan kattauksen kaikista maailman artisteista esimerkiksi frisbeetä heitellessä tai muiden rantapelien yhteydessä.

Kesän ei tietenkään tarvitse olla aina pauhaavaa musiikkia ja rannalla löhöämistä. Toisinaan yksinkertaisimmat asiat ovat nautinnollisimpia. Ja mikä sen nautinnollisempaa, kuin maata kesäpäivänä ulkona viileässä tuulenvireessä riippumatossa syöden tuoreita kotimaisia vastapoimittuja mansikoita ja lukea joko perinteistä kirjaa tai Kindle-lukulaitteeseen Elisa Kirja -palvelusta tai E-Kirjastosta tilattuja opuksia.

Vesisateet kuuluvat kesään, mutta niidenkään ei kannata antaa haitata menoa. Silloin voi viettää aikaa sisätiloissa, tehdä yhdessä tortilloja perheen tai ystävien kanssa ja pelata ruoan jälkeen vaikkapa Monopolya, Carcassonnea tai korttipelejä, mutta kannattaa olla varuillaan, sillä lautapelit ovat tunnetusti aiheuttaneet lukuisia riitoja pelaajien kesken! Voit myös toki istua omassa rauhassasi ikkunan ääressä pelaamassa Pasianssit tai Pokerstarsin pelejä, kuunnella Spotifyn musiikkia kuulokkeilla tai sateen ropinaa ikkunalaudalla ja tilata ruokaa Pizza-online-palvelusta – pieni laiskottelu ja herkuttelu on kesällä täysin sallittua. Koko kesää ei tarvitse viettää festivaaleille, mutta ei sitä kukaan estäkään.