Close
Jazz Suomessa

Jazz Suomessa

Jazz rantautui Suomeen 1920-luvulla, vaikka se oli aika epämääräinen käsite vielä tuolloin. Jazzilla viitattiin monenlaiseen moderniin musiikkiin, jossa oli erilaisia äänitehosteita rummuista pistoolin laukauksiin. Varsinaista jazzia nimen nykyisessä merkityksessä ne esitykset eivät kuitenkaan olleet. Vuosikymmenien aikana suomalainen jazz on käynyt läpi erilaisia muotoja haitarijazzista viihdyttävään tanssimusiikkiin. Tällainen tyylien sekoitus on nimenomaan suomalaisen jazzin erikoispiirre. Vähitellen arvostusta tälle svengaavalle musiikille alkoi tulla enemmän ja Suomea voikin tänä päivänä pitää jo hyvin korkeatasoisena jazzmaana.

Jazzin eri kehitysvaiheet

Vielä 1900-luvun alkupuolella suomalaiset eivät olleet saaneet kunnon tilaisuutta kuunnella ulkomaista musiikkia, eikä Yleisradiokaan ollut vielä toiminnassa. Kaikki muuttui vuonna 1926. Silloin laiva nimeltä Andania toi Suomeen lastillisen amerikansuomalaisia lomalaisia mukanaan yhtye nimeltä Andania Yankees. Jazzille keskeiset improvisointi ja afroamerikkalainen rytmi löysivät Andanian ansiosta tiensä suomalaisten muusikoiden esityksiin. Tästä vuodesta voidaan sanoa oikeasti svengaavan jazzin Suomessa alkaneen.

Haitarijazzista alun perin tunnettu Dallapé -orkesteri sai myös vaikutteita amerikkalaisesta jazzista. Orkesterin huippukausi 1930-luvulla oli todellista Dallapé-kuumeen aikaa ympäri Suomea kiertävän yhtyeen konserttien ansiosta. Vaikutteiden myötä haitarit vaihtuivat saksofoneiksi, ja musiikki alkoi svengata paremmin. Sitten tuli sota. Tanssiminen oli kiellettyä, ainoastaan sen opiskeleminen sallittiin. Uudet, liian nuoret muusikot rintamalle sotimaan, saivat näissä tanssikouluissa esiintyä ja veivät rentoa svengimusiikkia vauhdilla eteenpäin sodasta huolimatta.

Sodan jälkeen tanssimusiikin kysyntä vain kasvoi. Perinteisemmät valssit, tangot, amerikkalaiset evergreenit ja foksit olivat suosituimpia tanssilavoilla ja jazzahtavampi tyyli sai vielä odottaa. Suomalainen jazz oli ulkomaisten esikuvien jäljittelemistä. Eräänlainen murros tapahtui vasta 60-luvulla, jolloin uusi muusikkosukupolvi alkoi etsimään erilaisia vaikutteita suomalaisista perinteistä ja yhdistelemään niitä ulkomaisten esikuvien musiikin kanssa. Tyylirikas suomalainen jazz oli saanut alkunsa. Seurasi fuusiojazzin aikakausi, jossa yhdisteltiin jazzia, rockia ja funkia sekä suomalaisia kansansävelmiä ja jazzia.

Jazzin kehittyminen Suomessa edistyi 1970-luvulta eteenpäin myös huomattavasti rytmimusiikin lisääntyneen koulutuksen ja sen rahoituksen ansiosta. 1980-luvulta lähtien suomalaiset muusikot soittivat yhä enemmän yhdessä ulkomaisten huippumuusikoiden kanssa. 1990-luvulla jazzista Suomessa tuli yhä ammattimaisempaa ja kansainvälisesti tunnustetumpaa. Nykypäivän jazzin Suomessa voi sanoa olevan todella persoonallista. Tästä hyvänä esimerkkinä Trio Töykeät, joiden musiikista voi erottaa myös lattaria ja huumoria. He esittävät jopa virsiä ja Olavi Virran iskelmiä jazz sovituksina.

Jazz festivaalit

Suomesta löytyy jazz festivaaleja joka lähtöön. Vuoden 2020 aikana järjestetään etelästä pohjoiseen yli 20 tapahtumaa, joista puolet kuullaan kesällä heinä-elokuussa osittain ulkoilmassa. Näistä tunnetuin on suomalaisen festivaalikesän uranuurtaja Pori Jazz. Ensimmäinen järjestettiin jo vuonna 1966. Sen tuotoksi jäi kokonaiset 49 markkaa, mutta luottavaisin mielin ryhdyttiin jo suunnittelemaan seuraavan vuoden tapahtumaa. Tästä pienestä perhejuhlasta on kehittynyt reilun 50 vuoden aika kiistatta Suomen merkittävin jazzin ystävien kokoontumisjuhla.

Kysyä voi – ja siitä todellakin kiistellään – mikä Porin Jazzeilla enää on aitoa jazzia, mutta tapahtuma säilyttää arvonsa vuodesta toiseen arvosteluista huolimatta. Ainakin varmaa on, että Porin pikku satamakaupungille tämä kesän kohokohta on, ja tulee aina olemaan, ylpeydenaihe.

Suomen toiseksi vanhin jazz festivaali on Turku Jazz, joka on kevättalven kiinnostavin tapahtuma näissä musiikin piireissä. Maininnan arvoinen on myös uusi We Jazzin Odysseus-festivaali heinäkuussa 2020. Se järjestetään Helsingin edustalla olevalla Lonnan saarella. We Jazzin jokavuotinen talvitapahtuma joulukuussa saa nyt uutta potkua, kun musiikkia saa kuunnella kesäisessä säässä veden äärellä. Lonnan festivaalien avajaisohjelmaan on luvassa liuta alan esiintyjiä Suomen huipulta.

Jos jazz kiehtoo sinua, valinnanvaraa löytyy sen kuuntelemiseen livenä ympäri maata läpi vuoden. Lahjakkaita muusikoita ja yhtyeitä on todella paljon. Jos taas jazz tuntuu vieraalta, kannattaa silti antaa mahdollisuus tälle musiikilliselle taidelajille vietellä mukaansa. Voit yllättää itsesi, kuinka tämän svengaavan musiikin rytmi vie mennessään.