Close

Alma – vaikeuksien kautta huipulle

Taiteilijanimeä Alma käyttävä suomalainen laulaja-lauluntekijä Alma Miettinen on saanut runsaasti kansainvälistä huomiota ja tunnustusta, vaikka hän ei meinannut saada englanninkielistä laulu-uraansa käyntiin Suomessa. Hän on syntynyt Kuopiossa ja asuu tällä hetkellä Helsingin Kalasatamassa kaksoissiskonsa ja vanhempiensa kanssa.

Alma – vaikeuksien kautta huipulle

Nuoruus

Alma-Sofia Miettinen syntyi 17. tammikuuta Kuopiossa. Hänen perheeseensä kuuluu lisäksi kaksoissisko Anna sekä MS-tautia sairastava isä ja reumaa sairastava äiti, jotka ovat molemmat sairaseläkkeellä. Tämän vuoksi perheessä ei ollut Alman nuoruudessa varaa taloudelliseen luksukseen, mutta hän kertoo huumorin ja rakkauden olleen perheessä aina tärkeitä asioita. Alma myöntää kohdanneensa elämässään runsaasti vastoinkäymisiä. Koulussa hän joutui kiusatuksi persoonallisen tyylinsä vuoksi ja hän kertoo joutuneensa rakentamaan itseluottamuksensa uudelleen parantaakseen ulkopuolisuudentunteesta syntyneet arvet. Tässä asiassa hänellä oli tukenaan musiikki, jossa hän tiesi olevansa hyvä ja jonka hän koki elämänsä päämääräksi.

Alma valmistui peruskoulusta vuonna 2012 ja pyrki tuloksettomasti opiskelemaan sekä Sibelius-lukioon että Pop & Jazz Konservatorioon. Hänellä oli runsaasti musiikillisia taitoja, mutta peruskoulun todistuksen keskiarvo ei riittänyt opiskelupaikkaan. Hän aloitti opiskelun Kontulan lukiossa, mutta keskeytti sen kahden viikon jälkeen pettymyksestä aiheutuneen motivaation puutteen vuoksi. Hän kulutti aikaa kotona, erilaisissa hanttihommissa ja ystäviensä ja kaksoissiskonsa kanssa. Hän kertoo kavereidensa ja siskonsa estäneen häntä syrjäytymästä kuuntelemalla häntä ja pitämällä hänet mukana ikäistensä elämässä.

Idols ja ensimmäiset julkaisut

Vaikka Alma ei päässyt opiskelemaan musiikkia haluamiinsa kouluihin, hänellä oli silti vahva into tehdä musiikkia. Kaveriporukan vitsistä syntyneen idean pohjalta Alma osallistui Idolsiin 17-vuotiaana. Hän eteni Idolsissa semifinaaleja edeltävään vaiheeseen. Idolsissa Alma tutustui tuomarina olleeseen Sini Sabotageen, jonka keikkakokoonpanoon hän pääsi tuplaajaksi. Hän lauloi myös yhdellä Sini Sabotagen kappaleella. Alma olisi halunnut tehdä Idolsin jälkeen albumin englanniksi, mutta ei saanut sopimusta yhdeltäkään suomalaiselta levy-yhtiöltä.

Toukokuussa 2016 Alman uutisoitiin allekirjoittaneen maailmanlaajuisen levytyssopimuksen Saksan Universal Musicille. Aiemmin vuonna 2014 hän oli solminut levytyssopimuksen PME Recordsille, joka toimii Warner Musicin kanssa hänen levy-yhtiönään Pohjoismaissa ja Baltiassa. Vuonna 2015 hän solmi lisäksi lauluntekijäsopimuksen Sony/ATV Music Publishingin kanssa, joka on saksalainen musiikkikustantamo.

Alman ensimmäinen single Karma julkaistiin kesäkuussa 2016. Hän oli edellisenä kesänä mukana Music Finlandin ja PME Recordsin biisileirillä säveltämässä kappaleita kansainvälisten tuottajien kanssa. Tuottaja Pascal Reindhardt kiinnostui Alman kappaleista ja he jatkoivat myöhemmin yhteistyötä Berliinissä.

Karmaa on kuunneltu Spotifyssa vuoden 2017 loppuun mennessä yli 27 miljoonaa kertaa. Kappale teki suomalaista historiaa, kun muusikko Elton John valitsi sen soitettavaksi omassa Elton John’s Rocket Hour -lähetyksessään Apple Musicin Beats1 -radiokanavalla. Saksassa Alma teki kappaleita myös yhdessä Felix Jaehnin kanssa. Näistä hän esiintyi laulajana suureen suosioon nousseella Bonfire-kappaleella, joka julkaistiin heinäkuussa 2016.

Alma julkaisi lokakuussa 2016 EP-levyn Dye My Hair, joka sisältää nimikkokappaleen Dye My Hair lisäksi kappaleet Karma, Knock sekä akustisen version Dye My Hairista.

Keväällä 2017 Alma julkaisi uuden singlensä Chasing Lights, joka nousi listoille ja radiosoittoon Suomessa, Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä sekä myöhemmin Isossa-Britanniassa ja Irlannissa. Isossa-Britanniassa single nousi A-soittolistalle BBC Radio 1 -kanavalla ja virallisen singlelistan kahdeksanneksitoista elokuussa 2017.

Palkinnot

Alma äänestettiin Soundin lukijakyselyssä Kotimainen tulokas 2016 -voittajaksi tammikuussa 2017. Saman vuoden Emma-gaalassa hänellä oli viisi ehdokkuutta kategorioissa vuoden tulokas, vuoden biisi, vuoden pop, vuoden artisti sekä vuoden musiikkivideo. Hän voitti vuoden tulokkaan Emman sekä Vuoden vienti -Emman. Marraskuussa 2017 Alma voitti MTV Europe Music Awards -palkinnon Suomen kategoriassa.

Alma Miettinen